Kort verslag GS 5 oktober 2024

Generale Synode Kornhorn 2024 van de Gereformeerde Kerken Nederland

Kort Verslag van de 1e zitting op 5 oktober 2024

  1. Opening

Namens de samenroepende kerk opent ds. L. Heres de synode met een Schriftlezing uit Mattheüs 24: 45-51,  25: 14-30 en gebed. Nadat we Psalm 25: 2 en 6 gezongen hebben, worden de afgevaardigden en de belangstellenden op de publieke tribune welkom geheten, met een speciaal welkom voor de afgevaardigden van de SERK uit Hannover en Heidelberg, ds. V.E. d’ Assonville uit Duitsland en ds. R.C. Janssen uit Canada. Vanuit het gelezen Schriftgedeelte benadrukt ds. Heres dat we als afgevaardigden nederig dienstwerk te doen hebben, waarbij trouw en verstandig handelen wordt gevraagd. In Mattheüs 24 vraagt de Heere Jezus wie dan die trouwe en verstandige slaaf is, die zijn heer over zijn personeel aangesteld heeft. Daarbij gaat het er niet om hoeveel talenten je ontvangen hebt, maar wat je doet met de talenten die je wel gekregen hebt. De Heere leert ons dat ons werk, ook het synodewerk, gebeurt in de spanning van het komende koninkrijk. Laat het zo zijn dat de Heer bij zijn terugkomst zegt: ‘Over weinig bent u trouw geweest, over veel zal ik u aanstellen’. Dan maken we van de kerk niet onze eigen zaak, maar beseffen we onze verantwoordelijkheid.

  1. Geloofsbrieven

De geloofsbrieven worden in orde bevonden. Namens de classis Noord zijn als primi afgevaardigd en aanwezig: ds. A. Bas, ds. P. Helmus, ds. L. Heres, br. H. Aartsma, br. R. Holtland en br. K. Wezeman. Namens de classis Zuid zijn als primi afgevaardigd en present: ds. R. Douma, ds. A. Jongeneel, ds. J.R. Visser, br. J.F. Horst, br. A.M.P. Jonker en br. B. Veening. Namens de SERK zijn ds. R. Schuster en br. M. Apitz afgevaardigd.

  1. Samenstelling moderamen

Als preses van deze synode wordt gekozen ds. Bas. Ds. Jongeneel zal de functie van scriba vervullen en tot assessor wordt ds. Heres verkozen. Nadat de leiding van de vergadering is overgedragen aan ds. Bas, staan alle afgevaardigden op om hun instemming met de belijdenis te betuigen. Vervolgens schorst de preses de vergadering voor moderamenoverleg.

  1. Revisieverzoeken

De preses laat de afgevaardigden die ook naar de vorige synode waren afgevaardigd de vrijheid om de vergadering te verlaten, indien zij dat zelf nodig achten om de schijn van onzuiverheid te voorkomen. Niemand maakt van die gelegenheid gebruik. In de GKN is dat ook nooit gebruikelijk geweest.

Er zijn 4 revisieverzoeken binnengekomen, waarvan 3 van de kerk van Kornhorn en 1 van de kerk van Zwijndrecht. Het eerste revisieverzoek van Kornhorn overlapt met het revisieverzoek van Zwijndrecht. Het betreft het besluit van de GS Kampen 2023 waarin vermeld wordt welke Bijbelvertaling, psalmberijming en gezangen in de erediensten worden gebruikt. Kornhorn vraagt om het besluit te laten vervallen, omdat het niet nodig is om het vast te leggen en het de ruimte die er was om andere vertalingen en psalmberijmingen te gebruiken, inperkt. Zwijndrecht verzoekt de synode om uit te spreken dat de besluiten bedoeld zijn als constatering en niet als bindend besluit. De synode besluit om het verzoek van Kornhorn te verwerpen en het verzoek van Zwijndrecht ter bespreking op de gezamenlijke synode in te brengen.

Kornhorn vraagt ook revisie van het besluit dat in het vervolg bij toelating van nieuwe leden het principe wordt gehanteerd wie de dichtstbijzijnde kerk is. De synode stemt in met het verzoek om hier een advies van te maken, terwijl het een zaak is van plaatselijke kerken in overleg met de classis. Ook dit verzoek zal eerst worden voorgelegd aan de gezamenlijke synode.

Het derde verzoek van Kornhorn betreft het verzoek om het verenigd kerkverband ‘Gereformeerde Kerken’ te noemen, en om ook geen logo of motto aan te nemen voor het verenigd kerkverband. Dit verzoek wordt onontvankelijk verklaard, mede omdat het niet echt een revisieverzoek is en omdat er op de gezamenlijke synode al een voorstel ligt voor de naam van het kerkverband.

  1. Gezamenlijke vergadering van GKN en DGK

Nadat de moderamina van beide synodes hebben overlegd, wordt door beide synodes het voorstel aangenomen om in een gezamenlijke vergadering alvast drie besluiten te nemen, te weten de naam van het verenigde kerkverband, de classisindeling en het besluit dat de kerkverbanden verenigen. Dit gezamenlijke deel wordt geleid door ds. Bas. Het is de bedoeling dat alle besluiten zowel door beide synodes afzonderlijk als gezamenlijk worden genomen. Daarom peilt de preses steeds eerst hoe de stemming uitvalt om daarna een stemming te houden per afzonderlijke synode en vervolgens onder alle afgevaardigden samen.

Eerst wordt uitvoerig nagedacht over de naam van het kerkverband. Er ligt een gemotiveerd voorstel van de moderamina van de vorige synode voor de naam ‘Gereformeerde Kerken’. Maar er worden vanuit de vergadering ook redenen genoemd om de naam ‘Hersteld Gereformeerde Kerken’ aan te nemen. Daarbij worden genoemd dat de toevoeging ‘hersteld’ de herkenbaarheid vergroot, dat je beter je eigen geuzennaam kunt kiezen dan dat anderen het voor je doen, en mogelijke verwarring in plaatselijke situaties als er meerdere gereformeerde kerken in één plaats zijn. Anderzijds wordt ten gunste van de naam ‘Gereformeerde Kerken’ aangedragen dat toevoegingen bijdragen aan de suggestie dat we een specialiteit van de gereformeerde kerken zijn, dat de plaatselijke kerken bijna allemaal ‘Gereformeerde Kerk’ heten en dat een synode een plaatselijke kerk niet oplegt hoe ze zichzelf moet noemen. Uit de peiling blijkt dat de naam ‘Gereformeerde Kerken’ gedragen wordt. Daarom wordt over die naam gestemd, wat vervolgens met algemene stemmen wordt aangenomen.

Vervolgens wordt een voorstel aangenomen om het verenigde kerkverband in drie classes in te delen. Vanaf nu zijn er de volgende classes: Noord, Oost en Zuid-West. In dit verband wordt het verheugende nieuws gemeld dat de kerk in Mariënberg (de Ark) die sinds 2017 geen deel meer uitmaakte van DGK onder belijdenis van schuld weer is verenigd met het kerkverband. Mariënberg wordt ingedeeld in de classis Oost.

Tenslotte wordt unaniem het besluit genomen dat De Gereformeerde Kerken (hersteld) en Gereformeerde Kerken Nederland besluiten zich per 5 oktober 2024 te verenigen tot één gezamenlijk nieuw kerkverband. We zingen daarna gezamenlijk Gezang 35: 1,2 en 3, waarna ds. Wiersma eindigt met dankgebed. Ds. Bas schorst daarna de GKN-synode. De vervolgzitting staat gepland op zaterdag 19 oktober vanaf 9.30 uur.